Voor een compleet interieur.

Geplaatst in: Blog, Boven de bank | 0

De bovenstaande afbeelding komt uit de folder van een meubelzaak, die als slogan ‘Voor een volledig interieur’ draagt. Je kunt alles in de foto bij ze kopen, mocht je daar interesse in hebben. Tegen bodemprijzen nog wel! Er ligt een magazine op de salontafel en een paar anonieme boeken, dummies waarschijnlijk, op de plank eronder.

Er zijn twee beelden-in-beelden in deze foto te vinden: de televisie staat op een soort screensaver van een nevelig landschap bij een heel vroege of late zon, en er hangt een foto aan de muur die wellicht op canvas is gedrukt.

De foto heeft een subtiele sepia-tint. Hierdoor sluit het werk mooi aan bij de wegkwijnende beiges in het karakterloze interieur. De foto heeft hier de klassieke functie van een ‘extra raam’.

Natuurlijk is het werk geen ‘echt’ kunstwerk: het is een goedkoop stuk muurdecoratie dat in enorme oplages en in allerlei variaties over de hele wereld te vinden valt. Maar het is ooit begonnen als een echte foto, van een echte fotograaf.

Op zoek naar de originele foto stuit ik op een onafzienbare hoeveelheid zwart/wit foto’s van steigers in meren:

Een kleine greep uit de zoekresultaten.

 

Blijkbaar is de steiger een populair onderwerp. Ook ik heb, bij gelegenheid, wel eens een foto gemaakt van een steiger in een meer:

De steigerfoto’s hebben een aantal dingen met elkaar gemeen: een overwegend symmetrische compositie, een verlaten stuk water waarin geen bootje of eendje in ronddobbert, en een berg- of heuvelachtige omlijsting. Het belangrijkste kenmerk van de steiger in de folder-foto is de richting van de zes steigerplanken. Deze zijn in de lengte geplaatst. Een aanzienlijk deel van de steigers in de zoekresultaten heeft dwars geplaatste planken.

Lijkt er op, maar is het niet.

 

Uiteindelijk vind ik – tamelijk voorspelbaar – de foto in het assortiment van IKEA.

BJÖRKSTA
Afbeelding, steiger in schemering
19,99 / stuk
Artikelnummer:
403.207.02

 

Bij de afbeelding wordt geen fotograaf genoemd. Als ‘designer’ staat ‘IKEA of Sweden’ aangegeven. De fotograaf zal van alle rechten afstand hebben gedaan. Hier loopt het spoor dood. Dat is teleurstellend.

Maar waarom willen mensen zo graag een verlaten steiger in een meertje aan hun muur hebben?

 


Een van de meest interessante steigerbeelden is trouwens deze webcamstill van ‘Steiger-A’. Volg de belevenissen van Steiger-A hier live!


De eerste twee foto’s komen uit de april 2017 folder van Woonsquare.